» Stefan Stuhrs webside » GNU/Linux tips »

Fremhæv ord i Firefox

OBS! Denne artikel er fra starten af 2004, altså før Firefox fik indbygget en fremhævningsfunktion. Jeg mener dog stadigvæk den er relevant, da Firefox' indbyggede fremhævningsfunktion kun kan fremhæve et ord/en sætning ad gangen, hvorimod den i denne artikel nævnte funktion kan fremhæve flere ord eller sætninger på en gang.

Denne artikel er i en tidligere udgave at finde på Eksperten.dk.

Denne artikel gælder for Mozilla Firefox til alle de platforme Firefox findes til. Den er også testet i Mozilla suiten, hvor der er lidt afvigelser i installationsporcessen, men ellers virker det på samme måde. Det bør desuden også nævnes at jeg har benyttet funktionen med succes i Epiphany, hvor metoden til at benytte funktionen dog fungerer anderledes.

Du kender sikkert Google Værktøjslinjen (Google Toolbar) til Internet Explorer, ellers har du sikkert hørt om den.

I Google Værktøjslinjen er der en funktion til at fremhæve ord på det website man befinder sig på. Det kan gøre det nemmere at finde det man søger.

Mozilla Firefox indeholder ganske vist en del værktøjer til at finde det man søger på en side, herunder det stærke Type Ahead Find-funktion.

I denne artikel kan du få en simpel og effektiv fremhævnings-funktion i Firefox, endda uden at det fylder i toolbaren!

Det er ret let at tilføje en simpel og effektiv funktion til fremhævning, hvis du blot følger denne guide:

1. Installer

 • Højreklik på følgende link (eller hvis du bruger en mus med kun en tast, altså hvis du bruger Mac, så gør det tilsvarende):
  Fremhæv ord
 • Vælg Bookmark This Link... (Bogmærk dette link... på dansk). Nu åbner Add Bookmark-dialogen (Tilføj Bogmærke-dialogen på dansk).
 • Vælg "Quick Searches" ved Create in: (Opret i: på dansk). Er "Quick Searches" ikke til stede der, så tryk på den lille pil til højre for, og vælg "Quick Searches" i træet der kommer frem.
 • Tryk på Add (Tilføj på dansk) eller OK, alt afhændigt af hvilke af dem der er til stede.
 • Vælg Bookmarks (Bogmærker på dansk) > Manage Bookmarks... (Arranger bogmærker... på dansk) i Firefox' hovedmenu. Nu åbner Bookmarks Manager-vinduet (Bogmærke-administration-vinduet på dansk).
 • Find mappen "Quick Searches" i træet til venstre, under mappen "Bookmarks" ("Bogmærker" på dansk) og åbn den.
 • Vælg det bogmærke der hedder "Fremhæv ord", som du lavede for et øjeblik siden. Højreklik på det og vælg Properties (Egenskaber på dansk). Nu åbner Properties for "Fremhæv ord"-dialogen (Egenskaber for "Fremhæv ord"-dialogen på dansk).
 • Skriv "fo" ved Keyword: ("fo" er forkortelse for "fremhæv ord").
 • Tryk på OK og luk Bookmarks Manager-vinduet (Bogmærke-administration-vinduet på dansk).
Nu er du udrustet med et nyt værktøj til Firefox, og det endda uden at opdatere Firefox eller hente en extension (f.eks. GoogleBar, en Google Toolbar til Mozilla (Firefox))!

2. Test

 • Sørg for, at denne artikel er den aktive side i Firefox.
 • Gå til location-linjen ved at trykke [ Ctrl ] + [ L ].
 • Skriv "fo mozilla" og tryk [ Enter ].
 • Kig i artiklen, og opdag at alle steder hvor der står "mozilla" er fremhævet med grøn baggrund.
Når der laves nye fremhævninger, fjernes tidligere fremhævninger automatisk.
Man kan alternativt fjerne tidligere fremhævninger, ved at opdatere siden.

Lad os prøve med noget lidt mere avanceret:

 • Gå til location-linjen ved at trykke [ Ctrl ] + [ L ].
 • Skriv "fo mozilla firefox fremhæv" og tryk på [ Enter ].
 • Kig i artiklen, og opdag at alle steder hvor der står "mozilla" er fremhævet med grøn baggrund. Ligeledes er alle steder hvor der står "firefox" nu fremhævet med gul. Og alle steder hvor der står "frehæv" er nu også fremhævet!
Man kan altså fremhæve flere ord med hver sin farve, ved at separere dem med mellemrum.

Men hvad hvis man ønsker at fremhæve sætninger, eller dele deraf?

Vi prøver:

 • Gå til location-linjen ved at trykke [ Ctrl ] + [ L ].
 • Skriv "fo "mozilla firefox" fremhæv" og tryk på [ Enter ].
 • Kig i artiklen, og opdag at alle steder hvor der står "mozilla firefox" er fremhævet med grøn baggrund. Ligeledes er alle steder hvor der står "fremhæv" fremhævet med gul. De steder hvor der kun står "firefox" eller "mozilla" er ikke længere fremhævet!
Man kan altså fremhæve sætninger (eller dele deraf) ved at sætte gåseøjne omkring. Det fungerer på ca. samme måde som på Google.

Begrænsninger

Denne funktion kan ikke fremhæve tekst på tværs af elementer. Dvs. at den f.eks. ikke kan fremhæve cykel, når man vil fremhæve "cykel", mens den godt kan fremhæve cykel. I det første "cykel" står "cy" med fed og er dermed et element for sig, derfor kan "cykel ikke fremhæves der.

Javascriptet er baseret på en bookmarklet fundet på http://www.squarefree.com/bookmarklets/pagedata.html#highlight med navnet Highlight. Derfor: Tak til dem der har lavet den bookmarklet.